Griekse honing die zich onderscheidt door zijn extreem hoge aanwezigheid van tijmstuifmeelkorrels (80%) 420g
o Uitzonderlijke tijmhoning van het eiland Astypalaia, met een opmerkelijk hoog gehalte van 80% aan stuifmeelkorrels** van tijm. Aangeboden met zorg en respect voor het tijdsbestek alleen bepaald door de natuur, FoodsCross honing is het natuurlijke resultaat van een verantwoordelijke, kleinschalige, eco-bewuste productie. Bereid zonder additieven of honingmengsels en vrij van enige chemische of warmtebehandeling tijdens het verpakken, behoudt FoodsCross honing al zijn kostbare ingrediënten puur en intact, terwijl elk potje apart wordt gecontroleerd en verzegeld. Elk etiket is genummerd en wordt met de hand op de pot geplaatst, zodat deze unieke en directe relatie tussen voedsel en consument in ere wordt gehouden.
**pollenkorrels: Honing bevat een aanzienlijk aantal stuifmeelkorrels die afkomstig zijn van de planten die de bij bezoekt tijdens het verzamelen van het honingmateriaal. Afhankelijk van het percentage en het totale aantal stuifmeelkorrels wordt honing gecategoriseerd als ongemengde honing, bloemenhoning of melitomaat. Om erkend te worden als "ongemengd" moet een honing een bepaald percentage stuifmeelkorrels van een specifieke plant bevatten en een aantal korrels dat boven de norm ligt die is vastgesteld in de relevante Europese wetgeving (bijvoorbeeld, elke honing met een stuifmeelkorrelgehalte van tijm van ten minste 18% mag "tijmhoning" worden genoemd).
Stuifmeelanalyse (melissopalynologie) is heel belangrijk bij het bepalen van de botanische herkomst van honing. Het is ook belangrijk bij het opsporen van gevallen van frauduleuze vermenging met geïmporteerde honingsoorten. Dit type analyse, met behulp van wereldstuifmeelkaarten, kan pollen detecteren die helemaal niet voorkomen in Griekse gebieden of in zeer verschillende concentraties.
Q. Hoe worden de verschillende soorten honing die op de markt verkrijgbaar zijn onderscheiden en geclassificeerd?
A. De fundamentele kwalitatieve categorieën voor honing zijn: Melitoma en Bloemenhoning. Onder de laatste de belangrijkste is tijm honing.
Q. Wat betekent dit?
Α. Bijen kiezen tijmplanten om stuifmeelkorrels te verzamelen en honing te maken.
Q. Waarin verschilt Foodscross Premium Tijmhoning? Alle honing merken beweren hoge kwaliteit.
Α. Foodscross Premium Honing is gemaakt van tijmstuifmeelkorrels in het uitzonderlijk hoge percentage van 80%, terwijl volgens de huidige wetgeving elke honing met een gehalte van ten minste 18% tijmstuifmeelkorrels "tijmhoning" mag worden genoemd. Foodscross Premium is dus een uiterst zuivere tijmhoning die de voordelen en gunstige eigenschappen van zijn soort maximaal benut. (Foods and beverages Code, artikel 11 - Elke honing met een gehalte aan tijmstuifmeelkorrels van ten minste 18% mag worden aangeduid als "tijmhoning")
.
Q. Hoe zit het met de resterende 20%;
Α. Volgens kwalitatieve analyses in gecertificeerde chemische laboratoria, bestaat de resterende 20% uit kleine hoeveelheden stuifmeelkorrels van andere bloemen dan die van de tijmplantenfamilie.