In de zomer van 2018 besloten Dimitris & Nikos, twee jonge mannen met ondernemersgeest hun liefde & kennis voor olijven & olijfolie maar ook voor geschiedenis & milieu om te zetten in een zakelijke onderneming.... "klēa" is geboren in Nea Tenedos op het schiereiland Chalkidiki, waar ook hun olijfgaarden liggen. De naam is afgeleid van de oude Griekse woorden "κλέος" (kléos), wat betekent glorie, & "ελαία" (elaíā), wat betekent olijf (boom of vrucht).
"Elaiolado Halkidikis" is een monovariëtale extra vierge olijfolie van "Galani Metagitsiou" olijven, een zeldzame variëteit van het schiereiland Halkidiki. Het woord "galani" betekent lichtblauw & wordt gegeven aan de variëteit als gevolg van de tint van de bladeren. De beste olijven van de olijfgaard worden in november verzameld en de olijfolie wordt binnen een paar uur na de oogst geëxtraheerd bij een temperatuur van minder dan 25°C. Het resultaat is een gladde, delicate & goed gebalanceerde extra vierge olijfolie met een vleugje zoetheid (die doet denken aan vers gras & groenten met een mondgevoel van groene amandel & een vleugje zwarte peper).
De extra vierge olijfolie met een vleugje zoetheid (die doet denken aan vers gras & groenten met een mondgevoel van groene amandel & een vleugje zwarte peper).
Het wordt aangeboden in een handgemaakte keramische fles geïnspireerd op de "αλάβαστρον" (alabastron). "Alavastron" was het aardewerk gebruikt door welgestelde mensen in het oude Griekenland (sinds 600BC) als een vat voor olijfolie omdat het de kwaliteit het beste kon behouden.Klei is het beste materiaal voor het conserveren van extra vierge olijfolie omdat het neutraal is voor de inhoud en het niet alleen beschermt tegen licht en zuurstof, maar ook tegen hogere temperaturen vanwege de hoge specifieke warmte (thermische inertie).
Superieure categorie Extra Vergine Olijfolie van vroege oogst (Zuurgraad <0,8%) Rechtstreeks verkregen uit Halkidiki Olijven (Hondrolia Variëteit) & Uitsluitend met mechanische middelen (Koude Extractie).