De bloesemhoning van de kastanjeboom is rijk (misschien wel de rijkste van allemaal) aan sporenelementen zoals kalium, magnesium, mangaan en barium, maar ook aan fructose en tannines, dankzij de kastanjeboom.
De bloesemhoning van de kastanjeboom is rijk (misschien wel de rijkste van allemaal) aan sporenelementen zoals kalium, magnesium, mangaan en barium, maar ook aan fructose en tannines, dankzij de kastanjeboom. Deze honing bevat een groot aantal stuifmeelkorrels die hem een zeer sterke smaak geven. Dit is een van de belangrijkste voordelen, want de sterke aanwezigheid van stuifmeel verhoogt de voedingswaarde. Het veroorzaakt transpiratie, helpt de bloedsomloop en is ook een zeer goed "tonicum"...
Daarnaast heeft het styptische, desinfecterende en helende eigenschappen die vooral nuttig zijn voor de urinewegen en het spijsverteringsstelsel, met een antimicrobiële werking voor de darmen. Het wordt aanbevolen aan iedereen die traint, ouderen en mensen die problemen hebben met de prostaat of prostatitis. Het kan ook werken als een stypticum in gevallen van dysenterie.
Honing van de bloesem van de kastanjeboom, gecombineerd met bepaalde essentiële oliën, propolis en stuifmeel geven "propolishoning" (Arohoney, Aromiel, Amelia) die producten zijn met een hoge voedingswaarde bij een grote verscheidenheid aan ziekten.
Het kristalliseert voor een lange tijd. 1,5 - 2 jaar.
Het is een honing van gemengde oorsprong, van kastanjebomen, bloesemnectar en honingafscheiding. Wetenschappelijk gezien wordt hij echter in de categorie "bloesemhoning" geplaatst omwille van zijn fysisch-chemische eigenschappen (de suikers zijn linksdraaiend). Als imkers de bijenzwermen willen versterken, brengen ze ze naar de kastanjeboom. De bijen zijn dol op de bloesem van de kastanjeboom, ze worden gestimuleerd en al snel worden ze agressief rond hun bijenkorf. Ze verzamelen elke dag tot laat "nectar", zelfs na zonsondergang.
In ons land is de honing van de kastanjebloesem helaas niet zo bekend. Maar hij is wel bekend en er is veel vraag naar vanwege zijn heilzame eigenschappen op de markten van Midden-Europa en Rusland.
Suggesties:
- Probeer een paar druppels kastanjebloesemhoning op gerijpte kaas te doen. Je zult versteld staan van de smaak die ontstaat.
- Verwerk het in drankjes zoals "Faskomilo" of "Faskomilo met "Bergthee". Je zult de harmonie van deze "bittere" smaak van "Faskomilo" en "Kastanjebloesemhoning" opmerken.
-