Olijfolie Bewaren
Vanwege het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet in olijfolie, kan het langer worden bewaard dan de meeste andere oliën - mits het op de juiste manier wordt bewaard. Oliën zijn kwetsbaar en moeten voorzichtig worden behandeld om hun gezonde eigenschappen te behouden en te voorkomen dat ze een gezondheidsrisico worden vol met vrije radicalen.
Bij het kiezen van de opslaglocatie onthoud dan dat hitte, lucht en licht de vijanden van olie zijn. Deze elementen helpen vrije radicalen te creëren, die uiteindelijk leiden tot overmatige oxidatie en ranzigheid in de olie die een slechte smaak in je mond achterlaten. Nog erger is dat oxidatie en vrije radicalen bijdragen aan hartziekten en kanker.
Ranzigheid kan optreden lang voordat je het kunt proeven of ruiken. Bedorven oliën beschadigen cellen en gebruiken kostbare antioxidanten, hoewel ranzige olie geen voedselveiligheidstype van gezondheidsrisico vormt, hoe minder je consumeert, hoe beter.
De beste opslagcontainers voor olijfolie zijn gemaakt van getint glas (om licht buiten te houden) of een niet-reactief metaal, zoals roestvrij staal. Vermijd metalen containers gemaakt van ijzer of koper omdat de chemische reacties tussen de olijfolie en die metalen giftige verbindingen creëren. Vermijd ook de meeste kunststoffen; olie kan schadelijke stoffen zoals polyvinylchloriden (PVC's) uit het plastic opnemen. Containers hebben ook een strakke dop of deksel nodig om ongewenste lucht buiten te houden.
Houd het koel
Temperatuur is ook belangrijk om de degradatie van olijfolie te voorkomen. Deskundigen raden aan om de olie op te slaan bij 57 graden Fahrenheit, de temperatuur van een wijnkelder. Heb je geluk genoeg om een wijnkelder te hebben? Een kamertemperatuur van ongeveer 70 graden Fahrenheit is ook prima. Als je keuken regelmatig warmer is dan dat, kun je de olie in de koelkast bewaren.
Sterker nog, voor langdurige opslag worden alle olijfolie behalve premium extra vierge oliën het beste gekoeld. Overweeg om kleine hoeveelheden olijfolie in een afgesloten container bij kamertemperatuur te bewaren - misschien in een kleine, afgesloten porseleinen kruik die lucht en licht buiten houdt. Op deze manier is je olijfolie direct klaar voor gebruik. Bewaar de rest in de koelkast, maar onthoud dat gekoelde olijfolie stolt en troebel wordt, waardoor het moeilijk te gebruiken is. Terugbrengen naar kamertemperatuur herstelt de vloeibaarheid en kleur.
Een andere optie is om olijfolie in een wijde glazen pot in de koelkast te bewaren. Hoewel het stolt, kun je gemakkelijk de gewenste hoeveelheid uitscheppen. Een heldere pot is prima omdat het meestal donker is in de koelkast.
Als je je olijfolie niet wilt koelen, bewaar het dan in een donkere, koele kast weg van het fornuis of andere warmteproducerende apparaten. Olijfolieconnaisseurs raden aan om premium extra vierge olijfolie bij kamertemperatuur te bewaren. Als het gekoeld is, kan er condensatie ontstaan die hun smaak nadelig kan beïnvloeden. Koeling heeft geen invloed op de kwaliteit of smaak van andere olijfoliën.
Olijfolie blijft goed als het wordt bewaard in een afgesloten container in een koele, donkere kast gedurende ongeveer een jaar. Als het ongeopend is, kan de olie zo lang als twee jaar goed blijven.
Ouder is niet beter
In tegenstelling tot wijn, verbetert olie niet met de leeftijd. Naarmate olijfolie ouder wordt, breekt het langzaam af, wordt er meer vrije oliezuur gevormd, stijgt het zuurgehalte en verzwakt de smaak. Extra vierge oliën blijven beter omdat ze van nature een laag zuurgehalte hebben, maar je zou oliën van lagere kwaliteit binnen enkele maanden moeten gebruiken omdat ze vanaf het begin een hoger zuurgehalte hebben. Terwijl de olie op je plank staat, stijgt het zuurgehalte ervan dagelijks en al snel is het niet meer smakelijk.
Je krijgt de beste kwaliteit en smaak van je olijfolie als je het binnen een jaar na persen gebruikt. Olijfolie blijft ongeveer twee tot drie maanden na persen op zijn hoogtepunt, maar helaas dragen maar weinig etiketten botteldata of "te gebruiken voor" datums, laat staan persdata.
Er is echter meer aan de hand dan smaak. Onderzoek toont aan dat de voedingsstoffen in olijfolie in de loop van de tijd afbreken.
In een studie die werd gepubliceerd in het mei 2004 nummer van het Journal of Agriculture and Food Chemistry, testten Spaanse onderzoekers virgin olijfolie die 12 maanden onder perfecte omstandigheden was bewaard.
Wat ze ontdekten was nogal verrassend: Na 12 maanden waren veel van de belangrijke helende stoffen van de olie praktisch verdwenen. Alle vitamine E was verdwenen, tot wel 30 procent van de chlorofyl was afgebroken, en 40 procent van de bètacaroteen was verdampt. Ook waren de fenolgehaltes drastisch gedaald.