Heerlijke fava spliterwten van het eiland Schinoussa.
De "Katsouni" (waaruit de Fava Schinousa komt), is de zeldzame peulvrucht (pisum sativum) die zorgt voor de zoete, zachte en heerlijke fava uit Schinoussa. Uitstekende bron van koolhydraten (63%) en eiwitten (20%) die dit heerlijke voedsel versterkt, aangezien het een rijke bron van plantaardige eiwitten is. Ook rijk aan oplosbare vezels. Om te bereiden, kook (na goed wassen) op 3 water / 1 fava delen. In eerste instantie op hoog vuur, om af te romen, en dan op laag, regelmatig roeren, en een ui in vier stukken gesneden en gezouten (idealiter met authentiek zeezout -We hebben er zoveel om uit te kiezen! -). Als de ui gesmolten is, uit de pan halen, olijfolie toevoegen en opdienen (met kappertjes of zeevenkel & citroensap, of met gekarameliseerde uien!).
De teelt van de Schinousas Katsouni favaboon is moeilijk, omdat de plant gevoelig is en het hele proces handmatig moet gebeuren. De plant moet 's ochtends met dauw worden geoogst, voor zonsopgang, want als hij in de zon staat, breekt hij en valt hij uit elkaar. Ook heeft het natuurlijke wind nodig om de traditionele winnowing (de pols die het stro scheidt) uit te voeren, anders kan het vernietigd worden. Vanwege deze moeilijkheden werd de teelt de afgelopen decennia bijna opgegeven. Pas in het laatste decennium begonnen enkele jonge boeren de teelt nieuw leven in te blazen en de ervaring van heerlijk, voedzaam voedsel aan het publiek aan te bieden.